Kappelin juustola - lehmakuvitukset

Kappelin Juustola on lehmämme Illusian inspiroimana, vuonna 2017 perustettu minijuustola, joka sijaitsee Mikkelin Otavassa vanhan koulutilan alueella. 

 Asiakkailtamme saamamme loistavan palautteen sekä kysynnän kasvaessa muutimme elokuussa 2020 uusiin, isompiin tiloihin noin 200 metrin päähän alkuperäisestä juustolasta. Saimme käyttöömme upeat, juuri remontoidut tilat. Kapasiteettimme lisääntyessä saamme mahdollisuuden palvella asiakkaitamme entistä paremmin ja pystymme vastaamaan juustojemme kysynnän kasvuun. Uusi juustolamme sijaitsee aivan navetan pihapiirissä ja näin maidon matka kattilaan on entistäkin lyhyempi ja maito näin ollen vieläkin tuoreempaa. 

 Maitotila, mistä noudamme maitomme on valikoitunut hyvästä syystä. Tunnemme tilan omistajat hyvin ja tiedämme, kuinka eläimiä tilalla hoidetaan ja kuinka niistä välitetään, mitä ne syövät ja minkälaisissa elinoloissa ne elävät. Eläinten hyvinvointi onkin yrityksemme tärkein arvo, josta emme suostu tinkimään. Näiden asioiden ollessa kunnossa, voimme olla varmoja myös siitä, että maito, jonka saamme käyttöömme, on ensiluokkaista, raikasta ja takuulla tuoretta. Tästä johtuen, etsiessämme keväällä 2018 uusia toimitiloja juustolalle, päädyimme Otavaan, vanhan maatalousoppilaitoksen kauniisiin maisemiin Puulan rannalle ja juuri tämän maitotilan välittömään läheisyyteen. Ja nyt syksyllä 2020 muuton myötä entistäkin lähemmäs.

 Juustola valmistaa käsityönä homejuustoja lypsytuoreesta maidosta, minkä haemme siis aivan juustolan naapurista vain ja ainoastaan tarvittaessa. Maitomme menee siis suoraan kattilaan eikä missään vaiheessa seiso kylmiössä. Juustomme ovat pastöroimattomia ja näin ollen ainutlaatuisia. Olemme ainoa juustola Suomessa, joka valmistaa homejuustot täysin käsittelemättömästä raakamaidosta.

Pete

Yrityksen perustaja, Juustonkeittäjä Petri Sikstus on koulutukseltaan kokki. Hänellä on 25 vuoden kokemus ravintola-alalta ja kokkina työskentelemisen lisäksi hän on toiminut keittiömestarina ja ravintoloitsijana enimmäkseen pääkaupunkiseudulla. Muutettuaan vuonna 2012 Mikkeliin keittiömestarin töiden perässä hän, maitopoikana, vuonna 2013 alkoi tutkimaan mahdollisuutta ostaa ja käyttää raakamaitoa silloisessa työpaikassaan. Kartoitettuaan läheisiä maitotiloja ja oltuaan yhteydessä tarkoituksiinsa sopivimpaan, hän huomasi puhelinsoiton aikana ostaneensa lehmän, ihan vaan lemmikiksi. Kauppaan kuului sopimus, että kotitarpeisiin sai hakea raakamaitoa suoraan navetalta. Maidon ollessa erinomaisen hyvää ja raikasta, alkoi Petrin päässä raksuttaa ajatus sen jalostamisesta. Täysin itsekkäistä syistä, suurena juustojen ystävänä, hän päätti alkaa valmistaa homejuustoja. Petri yritti etsiä ja lukea mahdollisimman paljon tietoa juustojen valmistamisesta, kyseli neuvoja viisaammilta, harjoitteli ja testaili kunnes monien yritysten ja erehdysten kautta alkoivat tuotokset hieman muistuttamaan juustoja, vihdoin jopa siinä määrin, että hän uskalsi tarjota niitä silloisen työpaikkansa vieraille. Palaute oli yllättävänkin hyvää ja innostus vain lisääntyi ja ilmeisesti mainekin kiiri, koska Petri värvättiin tekemään juustoja paikalliseen lähiruoka”tehtaaseen”, jossa valmistettiin artesaanielintarvikkeita lähialueen raaka-aineista. Lähiruokatehtaan tarun päätyttyä, Petri päätti, että juustojen valmistuksen täytyy jatkua ja niin hän perusti Kappelin Juustolan alkuvuodesta 2017.

Melko pian perustamisen jälkeen saunan lauteilla, missäpä muuallakaan, vanhan tutun kanssa löylyä heittäessä sovimme, että meidän täytyy perustaa juustolan taustalle osakeyhtiö, joka varmistaa ja antaa vahvan pohjan Kappelin Juustolalle, jotta voisimme jatkaa parhaiden mahdollisten juustojen valmistusta erinomaisen kotimaisen ruoan ystäville. Näin saimme mukaan Osku Kälkäjän, jonka kanssa perustimme Otava Handcrafted Cheese Oy:n Kappelin Juustolan taustayhtiöksi.

Osku

Osku tuli osakkaaksi Kappelin Juustolan tammikuussa 2019 perustettuun taustayhtiöön Otava Handcrafted Cheeseen. Osku on intohimoinen hyvän ruuan ja varsinkin hyvien juustojen ystävä. Ilmeikäs Illusia ja Lempeä Loreley olivat Oskulle jo tuttuja juustoja ja hän näkikin tuotteissa olevan suuren potentiaalin.

Osku on energinen ja dynaaminen kosmopoliitti, joka ymmärtää ja taitaa yrityksen pyörittämiseen vaadittavan tietotekniikan ja numerologian. Osku tuo Kappelin Juustolaan suoraviivaisuutta ja särmää sekä motivoi Juustonkeittäjää reservin kapteeniluutnantin selkein ottein.