Oi aikoja, oi tapahtunutta.

Koronakevät meni ja koronasyksyä odotellaan. Tässä välitilassa on ehkä hyvä aika hieman muistella menneen kesän aurinkoja ja sateita.

 Kuten kaikki varmasti ikuisesti muistaa oli kevät ja alkukesä kamalaa aikaa. Meidän minijuustolalle korona aiheutti sen, että käytännössä kaikista myyntikanavistamme laskettiin vedet pois ja rutikuivassa kanavassa on pienenkin purren vaikea seilata. Koska myynnit kaikkosivat, ajatteli Juustonkeittäjä olevansa fiksu ja valmisti juustoja pikkuisen varovaisemmalla kädellä, ja myhäili nerouttaan tyytyväisenä huhti-, touko- ja kesäkuunkin kunnes saapui Juhannus ja kaikki, siis kaikki suomalaiset tänne Etelä-Savoon. Niinpä heinä- ja elokuukin, reiluun puoleenväliin, kärrättiin juustoja selkä vääränä pitkin maakunnan hotelleja ja ravintoloita. Sillä seurauksella, että varastomme meni vuorostaan kuiviin ja kun uusia juustoja ei oikein pystytty valmistamaan alla selviävästä syystä johtuen, olemmekin ensimmäistä kertaa valitettavassa tilanteessa, että olemme joutuneet myymään jonkin verran eioota. Käytänkin tilaisuuden ja pahoittelen tilaa. Mutta ongelma on tavallaan positiivinen ja siitä puolestaan iso kiitos paikallisille matkailu- ja ravitsemusalan yrittäjille, sekä tietysti ihan jokaiselle maakuntaan kesällä saapuneelle matkailijalle ja alueen asukkaille. Ilman Teitä, voi olla ettei enää olisi meitä. 

Ihan toimettomana tässä ei kuitenkaan ole oltu. Olemme käyneet neuvotteluja mahdollisten uusien yhteistyökumppaneiden kanssa, ehkäpä kehitelleet uusia tuotteita ja suunnitelleet tulevaisuuden isoja, hienoja juttuja eli maalanneet taivaanrantaa oikein tosissaan, mutta näistäpä ehkä lisää myöhemmin, mikäli vielä saamme värit osumaan kohdalleen.

Suurin työmaa on kuitenkin ollut, sanan varsinaisessa merkityksessä, uuden juustolan työmaa. Meille tarjottiin keväällä uusia, hienoja tiloja, joihin saisi uuden, uljaan, isomman, kauniimman ja ennen kaikkea toimivamman juustolan. Remontti alkoi kesäkuussa ja paikka laitettiin uusiksi lattiasta kattoon. Uudet koneet ja laitteet hankittiin ja asennettiin paikoilleen. Investointeja tuli ja samassa mittakaavassa kasvoi kauhu, että onko tässä järjen hiventäkään. Lähteä nyt tällaiseen showhun tällaisena aikana, kun tulevaisuudesta on lähes ainoa tieto se, että onko sitä. 

Remontin aikana tulikin sitten kaikenlaiset mutkat ja esteet vastaan mitä kuvitella saattaa ja osaa edes ei. Onneksi suurin osa kuitenkin loivia ja matalia. Enpä lähde niitä nyt tähän sen kummemmin erittelemään, mutta sen verran itseämme puolustan, että, ainakin lähes, kaikki meistä riippumattomista syistä.

Nyt 1.9.2020 on uudet tilat kuitenkin valmiit, toki hieman myöhemmin kuin ajatus oli, mutta valmiit, eivätkä ainoastaan valmiit vaan täydelliset. Juuri nyt olen aivan varma, että tässä projektissa oli kaikki järki mukana ja riski todella kannatti ottaa.

Vuokraisäntäämme Mikkelin Oppilaitoskiinteistöä ja ennen kaikkea kiinteistöpäällikköä sekä alueemme huoltomiestä emme voi liikaa kiittää joustavasta ja hienosta yhteistyöstä. Samoin suuri kiitos menee myös naapuriin Koulutilan navettaan ja sen emännälle ja isännälle, ja pahoittelut kaikesta vaivasta, jonka olemme aiheuttaneet. 

On suuri ilo ja kunnia olla tekemisissä kera ihmisten, joiden eteen ei tule ongelmia, ainoastaan hidasteita. Sydämestäni toivon, että osaisin ottaa oppia Teistä! 

Oikein hyvää alkavaa syksyä ihan jokaiselle!

Pete
Juustonkeittäjä
Kappelin Juustola
juusto@kappelinjuustola.fi
040 8187174