Voi Illusia, minkä teit!

Paljon on maitoa kulkenut hinkeissä navetan ja juustolan välillä siitä, kun aikoinaan vuonna 2013 kävimme Ristiinalaisella maitotilalla valitsemassa itsellemme sopivaa lemmikkilehmää. Navetassa aikamme käyskenneltyä, vastaamme käveli uteliaana kaunis ruskeanvalkoinen ayshire. Se oli selvästikin kiinnostunut, että mitähän tyyppejä täällä oikein pyörii ja mitä nää täällä tekee. Muutaman rapsutuksen annettuamme ja pari nuolaisua märempänä jatkoimme navettakierrosta. Eipä aikaakaan, kun vastaamme käveli jälleen kaunis lehmä katsellen meitä suurilla lempeillä silmillään. Se vaikutti kovin tutun näköiseltä ja tarkemmin katsottuamme se, oli kuin olikin sama neitokainen. Sille oli selvästikin jäänyt rapsuvajaus ja viisaana eläimenä se hakeutui uudestaan hurmaantuneiden kaupunkilaisten läheisyyteen, koska nämä olivat selkeästi täysin myytyjä lehmän karismaan. Illusia, kuinka kauniisti se olikaan nimetty, ja kuinka se selvästi valitsi meidät rapsuttajikseen.

Voi Illusia, kunpa se tietäisi mitä on saanut aikaan. Se opetti kaupunkilaisille valtavan paljon maaseudun elämästä, eläinten hoidosta, se antoi paljon uusia ystäviä ja se, omalla rauhallisuudellaan, rauhoitti monasti kaupunkilaisen vauhdin kesken kovimpien kiireiden. Se oli usein meidän terapeuttimme, jonka tapaamisen jälkeen mieli oli aina parempi.

Illusia antoi myös ammatin omistajalleen. Illusian inspiroimana sain pähkähullun ajatuksen alkaa valmistamaan juustoja Illusian ja kavereidensa maidosta. Maidosta, joka on parasta, jota olen ikinä juonut, ja uskokaa, minä olen juonut paljon. Maitoa, joka on uskomattoman raikasta ja takuulla tuoretta.

Tänä päivänä meillä on oma juustola, minikokoinen, mutta juustola. Kappelin Juustola on ainoa juustola Suomessa, joka valmistaa pastöroimattomia juustoja vieläpä oikeasti käsityönä ja oikeasti tuoreesta maidosta, käymme sen itse hakemassa navetasta. Juustojamme on myynnissä useissa marketeissa ja kaupoissa sekä kauppahalleissa nyt jo ympäri maan. Useat hienot hotellit sekä ravintolat tarjoavat juustojamme.

Illusian siirryttyä ajasta ikuisuuteen toukokuussa 2019 sen perinnettä jatkaa tyttärensä Loreley ja tämän tytär Narnia, jotka nykyään ovat juustolan lehmiä. Lisäksi omistuksessamme ovat samalta tilalta lehmät Malta, Nala ja Lumo. Ihanat ayshiret ja Illusian kaverit.

Voi Illusia, minkä teit!

Ylpeänä, mutta nöyränä jatkamme kotimaisen lähiruuan valmistamista Mikkelin Otavassa, olemme kiitollisia siitä mihin olemme tulleet ja jatkamme matkaamme pää pystyssä, jotta juustojen ystävien odotukset tulisivat täytetyiksi.

Pete
Juustonkeittäjä
Kappelin Juustola

1 thought on “Voi Illusia, minkä teit!

Comments are closed.